Ήλιος και τατουάζ-Πώς θα τα φροντίσεις το καλοκαίρι

Τα τατουάζ χρειάζονται μια εξτρά προστασία από την έκθεσή μας στον ήλιο τώρα το καλοκαίρι. Με την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να διατηρήσουν τα λαμπερά και έντονα τα χρώματά τους για πολλά πολλά χρόνια.

Κινδυνεύουν τα τατουάζ από τον ήλιο; Η απάντηση είναι ναι! Τόσο η UVA όσο και η UVB ηλιακή ακτινοβολία μπορούν να βλάψουν τόσο το δέρμα όσο και τα τατουάζ μας. Η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας είναι σημαντική τόσο για την υγεία της επιδερμίδας μας, όσο και για την ομορφιά των τατουάζ μας. 

Πώς επηρεάζει η UVA και η UVB ηλιακή ακτινοβολία τα τατουάζ

Η UVA διαπερνά την επιδερμίδα σε μεγαλύτερο βάθος από ότι η UVB προξενώντας μακροχρόνιες βλάβες όπως πρόωρη γήρανση, ρυτίδες και χαλάρωση στις περιοχές που υπάρχουν τατουάζ. Επίσης μπορεί να ξεθωριάσει κάποια από τα χρώματα. Σαν γενικό κανόνα τα πιο ανοιχτά χρώματα μελάνι όπως π.χ. τα παστέλ και τα λευκά τείνουν να ξεθωριάσουν πιο εύκολα από τα πιο σκούρα. Όμως χωρίς την κατάλληλη προστασία ακόμη και τα μαύρα και τα γκρι μπορούν να χάσουν το χρώμα τους.
Η UVB ηλιακή ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για πιο επιφανειακές βλάβες του δέρματος καθώς και για τα εγκαύματα. Το λεγόμενο «κάψιμο» από τον ήλιο (έστω και αν είναι απλώς κοκκίνισμα) μπορεί να καταστρέψει τόσο τα παλιά όσο και τα νέα τατουάζ. Ένα φρέσκο τατουάζ είναι στην πραγματικότητα μια ανοιχτή πληγή που δεν θα πρέπει να εκτεθεί καθόλου στον ήλιο μέχρι να επουλωθεί.

Πώς θα προστατέψεις ένα νέο τατουάζ από τον ήλιο

Δεν επιτρέπεται να απλώσεις κατευθείαν αντηλιακό σε ένα νέο τατουάζ. Περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Θα πρέπει να περιμένεις μέχρι να επουλωθεί. Το καλύτερο είναι να το καλύψεις με ένα ύφασμα (να μην εφαρμόζει κολλητά επάνω) και να αποφεύγεις τον ήλιο. 

Αντηλιακό και τατουάζ: Τι να γνωρίζεις

  • Χρειάζεται να απλώνεις το αντηλιακό πάνω στο τατουάζ περίπου 15 λεπτά πριν εκτεθείς στον
  • ήλιο και να κάνεις επάλειψη κάθε 2-3 ώρες. Εάν δε, κολυμπάς ή ιδρώνεις, πιο συχνά. 
  • Εάν καείς στην περιοχή του τατουάζ βάλε κομπρέσες με χλιαρό προς το κρύο νερό στις πάσχουσες περιοχές. Στη συνέχεια άπλωσε κάποια ενυδατική κρέμα ειδική για εγκαύματα. 
  • Εάν πρηστεί η περιοχή γύρω ή πάνω στο τατουάζ, ή αν νιώθεις να έρχονται κύματα ζέστης και κρύου χρειάζεται να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου. Μπορεί να υπάρχει μόλυνση. 
  • Απέφυγε το σολάριουμ. Όχι μόνο μπορεί να ξεθωριάσει τα χρώματα του τατουάζ αλλά και να προξενήσει καρκίνο του δέρματος.
  • Καλύτερα να έχεις πάντα καλυμμένα τα τατουάζ σου όταν κυκλοφορείς σε εξωτερικούς χώρους με ήλιο. Αυτή είναι η καλύτερη προστασία !

    Οι προτάσεις μου για υψηλή προστασία

    Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν χρειάζεσαι κάποιο εξειδικευμένο για τατουάζ αντηλιακό. Αυτά κάνουν την ίδια δουλειά με τα απλά αντηλιακά απλά έχουν υψηλότερη τιμή. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να αγοράσεις κάποιο με υψηλό δείκτη προστασίας (άνω του SPF 30) και το οποίο να είναι ευρέος φάσματος, δηλαδή να προστατεύει τόσο από τις UVA όσο και από τις UVB. Τα αντηλιακά που σου προτείνω τα έχω δοκιμάσει και πράγματι κάνουν ότι υπόσχονται: Χαρίζουν υψηλή αντηλιακή προστασία και ενυδάτωση στο δέρμα.

Σχετικές δημοσιεύσεις